- Het persoonlijke inkomen van Koning Willem-Alexander stijgt voor het eerst iets boven de 1 miljoen euro in 2022.
- Voor kroonprinses Amalia is volgend jaar 1,65 miljoen euro gereserveerd, maar zij heeft zelf aangegeven daar voorlopig geen gebruik van te willen maken.
- Intussen biedt het demissionaire kabinet-Rutte III weinig steun voor huishoudens die krap bij kas zitten, constateert budgetinstituut Nibud.
De geraamde uitgaven voor het koninklijk huis stijgen in 2022 van 45,7 miljoen naar 48,2 miljoen euro, staat in de begroting van het koninklijk huis.
De uitkering die de leden van het koninklijk huis ontvangen, bedraagt in totaal 10,5 miljoen euro. Dat is 1,6 miljoen euro meer dan de bijna 8,9 miljoen euro die ervoor was gereserveerd in 2021.
Koning Willem-Alexander ontvangt in totaal ruim 6,1 miljoen euro. Voor het eerst komt zijn inkomen iets boven de 1 miljoen uit. De andere 5,1 miljoen is om zijn personeel te betalen en materiële uitgaven. Koningin Máxima ontvangt 400.000 euro als inkomen en 667.000 voor personele en materiële kosten.
Voor prinses Amalia is 1,65 miljoen euro gereserveerd, waarvan 299.000 euro als inkomen. De beoogde troonopvolgster wordt 18 jaar op 7 december 2021. Ze meldde eerder dit jaar dat ze haar inkomen tot aan het eind van haar studie gaat terugstorten.
Prinses Beatrix ontvangt als afgetreden vorstin net iets meer dan haar oudste kleinkind: bijna 1,7 miljoen euro, waarvan 560.000 aan inkomen en 1,1 miljoen aan uitgaven voor personeel en materiële zaken.
Weinig soelaas voor huishoudens die krap bij kas zitten
Ondertussen zullen mensen die maar moeilijk rond kunnen komen weinig hoop putten uit de miljoenennota die dinsdag is gepresenteerd. Veel huishoudens gaan er namelijk niet of nauwelijks in koopkracht op vooruit, stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) op basis van eigen berekeningen. Huishoudens die structureel krap bij kas zitten blijven daardoor klem zitten, zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.
Het Nibud wijst er op dat voor bijstandsgerechtigden zelfs minder te besteden is in 2022. Dat komt doordat de bijstand jaarlijks iets wordt verlaagd, met het idee dat dit meer mensen aan het werk zal zetten. Het Nibud is daar tegen en pleit juist voor een verhoging van de bijstand.
Omdat er geen of nauwelijks financiële ruimte bijkomt voor veel huishoudens, roept het instituut maatschappelijke spelers op om oog te houden voor persoonlijke omstandigheden bij betalingsproblemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om banken, verzekeraars en woningcorporaties die rekening moeten houden met naweeën van de coronacrisis.
Net als het Centraal Planbureau rekende het Nibud met een inflatie van 1,8 procent en een bruto stijging van de lonen van 2,2 procent. Maar voor mensen bij wie de lonen niet stijgen houdt het Nibud rekening met een daling van de koopkracht van gemiddeld circa 1 procent.